Er du på jakt etter din første bolig er du i en privilegert posisjon. Ikke alle har råd til å kjøpe bolig, og enda færre har råd til å kjøpe sin første bolig når de er yngre. Det yngre du er når du kjøper bolig jo bedre er det. Tenk deg at du kjøper deg et sted å bo når du er 30 år hvor du tar opp et lån som nedbetales over 25 år er du gjeldfri i en alder av 55 år. Hadde du kjøpt boligen når du er 45 år er du ikke gjeldfri før du er 70 år. Det er en ganske stor forskjell og det vil også merkes veldig godt om du har betalt ned huset mange år før du blir pensjonist sammenlignet med mange år etter at du har gått av med pensjon.

Nedbetalingen av boliglånet kan være den avgjørende forskjellen mellom det å kunne gå av med pensjon tidligere eller det å måtte stå i jobb ganske mange år til. Det beste er å gardere seg på en slik måte at du får kommet deg tidlig inn i boligmarkedet nå enn å gjøre dette senere. Det er fint å kunne være glad når du 55 år enn å angre veldig når du er 60 eller 65 år på at du ikke gjorde det du visste du burde har gjort.

Egenkapital

Den største grunnen til at folk ikke får kjøpt seg hus eller bolig når de er rundt 30 år er fordi de ikke har nok egenkapital til å oppfylle kravet til egenkapital. De fleste banker stiller 15% eller mer i egenkapitalkrav for at noen skal kunne kjøpe et hus. Dette fordi banken ikke ønsker å ta risikoen for hele regningen selv og at du også stiller opp med litt selv. Når det er sagt er dette ikke det verste som kan skje.

Problemet når folk ønsker å kjøpe seg hus er ikke at folk ikke har god nok inntekt til å betale de månedlige rentene og avdragene på huset. De fleste i 30 årene eller yngre har faktisk allerede en veldig god inntekt. Det betyr at de burde ha kjøpt seg et egent sted å bo slik at de kan betale på sin egen investering istedenfor å leie og dermed betale på noen andres investering.

Forbrukslån som egenkapital

En måte for unge eller eldre å komme seg inn i boligmarkedet er å få tak i penger til egenkapital. Hvis man ikke har penger så må man enten spare eller så kan man ta opp et forbrukslån uten sikkerhet slik at forbrukslånet er egenkapitalen. Dette skjer ganske ofte og er ofte diskutert om det er smart eller ikke. Skal man spare opp 500.000 kroner så vil det fort ta mange år. Disse årene leier man kanskje får 10-15.000 kroner. Det er med andre ord flere hundre tusen som blir borte ved å spare opp. Disse pengene kunne vært lagt i hus tidligere slik at man heller kunne bo i egent hus.